Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
PIERNIK : Dodał: Amiro | Dnia: 16-3-2011
Jesteś w kategorii: Ciasta
PIERNIK
Składniki

60 dag mąki
25 dag cukru
25 dag miodu
1 kostka margaryny
2 opakowania przyprawy do pierników
4 jaja
1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag orzechów
5 dag rodzynków
tłuszcz
tarta bułka do formy


Ilość dań: 8

Sposób przygotowania

Przepisy kulinarne - PiernikŁyżkę cukru skropić wodą i powoli zrumienić na patelni. Zalać wodą (pół szklanki) i zagotować. Do karmelu dodać miód oraz margarynę i lekko przestudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i przyprawy piernikowe, wlać masę miodową, wbić jaja.
Ciasto wyrabiać dokładnie łyżeczką do momentu, gdy na powierzchni zaczną ukazywać się pęcherzyki. Dodać sodę rozpuszczoną w łyżce wody, bakalie (orzechy posiekać) i razem wymieszać. Wyłożyć ciasto do wąskich długich blach posmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką piec w słabo nagrzanym piekarniku.

Rada: Piernik można upiec wcześniej i przechowywać zawinięty w pergamin i folię.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Sobota 20 października 2018
Imieniny Ireny, Kleopatry, Witalisa
292 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.11/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.1/5 (37 głosów oddany-e)

Porada

"Do przyrządzania potraw Chińczycy używają woka. Jest to zrobiona z żelaza duża i masywna patelnia z półokrągłym dnem."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Barszcz wigilijny Gofry cynamonowe CHRUŚCIKI PO STAROPOLSKU FAWORKI Lekka tarta z jabłkami Andrut z kokosem

Tagi:
- Licznik - 003282

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!