Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
MAZUREK KAJMAKOWY: Dodał: Amiro | Dnia: 30-3-2011
Jesteś w kategorii: Ciasta
MAZUREK KAJMAKOWY
Składniki

Ciasto:
- 300 g mąki (niepełne 2 szklanki),
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru (ok. pół szklanki),
- 1 żółtko,
- 2 łyżki śmietany 18 %,
- szczypta soli

Masa kajmakowa:
- 500 g cukry,
- 500 ml mleka,
- 100 g masła,
- bakalie

Sposób przygotowania

Przepisy na ciasta - mazurki - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneMąkę przesiej, dodaj żółtko, sól i masło. Na początku siekaj masło nożem, potem dodaj pozostałe składniki (śmietanę, cukier puder). Pd koniec szybko wyrabiaj ciasto rękami. Włóż do lodówki.
Po godzinie możesz przystąpić do formowania - rozwałkuj je na grubość 6 mm, przenieś na blachę a na brzegach przyklej wałeczki. Piecz 15 - 20 minut, na złoty kolor w nagrzanym do 180 C piekarniku. Zagotuj cukier z mlekiem, podgrzewaj dalej cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Może to potrwać nawet 2 godziny (jeżeli nie masz ochoty aż tyle czasu stać przy kuchni, to możesz użyć 2 puszek słodzonego mleka skondensowanego, które należy gotować 2 godziny w garnku wypełnionym wodo. Po ostygnięciu puszki otwórz i postępuj dalej według przepisu). Odstaw masę do przestudzenia i dodaj masło. Mieszaj masę intensywnie tak długo, dopóki nie podwoi swojej objętości. Letnią masę kajmakową nałóż na ostudzone ciasto. Najlepiej nakładaj je plastikową łopatką. Wyrównaj , maczając łopatkę w ciepłej wodzie. Rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w wodzie polewę czekoladową, możesz ewentualnie samodzielnie zrobić pomadkę kakaową. Wyciśnij ją na mazurka tak, by utworzyć dekoracje w kształcie kratki. Obsyp boki sękatymi i uprażonymi migdałami. Na wierzchu ozdób orzechami włoskimi, migdałami, suszonymi morelami krojonymi w paski, sękatymi orzechami laskowymi i rodzynkami.

Porada końcowa: Utrzyj w misce 200 g masła z 250 g cukru pudru, dodaj 4 żółtka, po jednym ciągle ucierając. Wsyp 50 g kakao i dokładnie wymieszaj Rozsmaruj nożem, maczanym w ciepłej wodzie.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Piątek 27 kwietnia 2018
Imieniny Sergiusza, Teofila, Zyty
116 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.1/5 (36 głosów oddany-e)

Porada

"Do przyrządzania potraw Chińczycy używają woka. Jest to zrobiona z żelaza duża i masywna patelnia z półokrągłym dnem."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Angielskie pączki z serka homo.... CHRUŚCIKI PO STAROPOLSKU FAWORKI TORT JABŁECZNY BEZ PIECZENIA Tort bezowy ze śliwkami Gruszki w cieście

Tagi:
- Licznik - 002890

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!