Aktualnie jest 466 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Lekka tarta z jabłkami: Dodał: Justyna | Dnia: 31-8-2014
Jesteś w kategorii: Ciasta
Lekka tarta z jabłkami
Składniki

Ciasto:
200 g mąki razowej typ 2000
2 żółtka
50 g otrąb owsianych
100 ml oleju sezamowego lub orzechowego
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki zimnej wody
Szczypta soli

Nadzienie:
Cztery jabłka (odmiana dowolna, najlepiej lekko kwaskowe)
600 g (3 opakowania) serka typu cottage cheese
Sok z połówki cytryny
1 jajko
Łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Garść rodzynek lub żurawiny
Paczka Crispy Natural Chrupiące Plasterki Jabłka

Sposób przygotowania

1. Składniki na ciasto kruche zagnieść do pełnego połączenia składników. Wyłożyć nim okrągłą formę do tarty. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 15 minut.
2. Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę lub piórka i wkładamy do miski. Wsypujemy cynamon, gałkę muszkatołową, dodajemy sok z cytryny oraz rodzynki/żurawinę i całość mieszamy. Do nadzienia dołączamy serki wiejskie oraz jajko – drewnianą pałką mieszamy.
3. Przekładamy przygotowaną masę na upieczone ciasto i zapiekamy przez ok. 15 -20 minut w temp. 170 stopni.
4. Po wyjęciu z piekarnika, przed podaniem, ciasto posypujemy brązowym cukrem do smaku oraz Chrupiącymi Plasterkami Jabłka Crispy Natural, by uzyskać efekt delikatności i chrupkości zarazem.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Lekka tarta z jabłkami
Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Środa 13 grudnia 2017
Imieniny Dalidy, Juliusza, Łucji
346 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.3/5 (58 głosów oddany-e)

Porada

"Podczas gotowania galarety z ryby można na samym końcu wlać surowe białko z jaja. Należy wtedy szybko 'ubić jajko' trzepaczką a następnie przedzecić wszystko przez bawełniany ręcznik. Galareta będzie klarowna!!"
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

JABŁKA SMAŻONE W CIEŚCIE Tort serowy bez pieczenia Tort orzechowy Australijska tarta Andrut z kokosem

Tagi:
- Licznik - 004372

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!