Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Cynamonowy torcik: Dodał: Amiro | Dnia: 30-3-2011
Jesteś w kategorii: Ciasta
Cynamonowy torcik
Składniki

Ciasto:
175 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
175 g cukru kryształu
4 jajka
100 ml oleju
100 ml mleka
2 paczki cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta
tłuszcz do wysmarowania formy

Krem:
1/2 litra mleka
3 łyżki cukru
budyń czekoladowy
łyżeczka kakao
4 łyżki cynamonu
250 g masła
50 g cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego

Dodatki:
tabliczka gorzkiej czekolady
250 g dżemu wiśniowego
kompot wiśniowy z alkoholem lub herbata z alkoholem

Sposób przygotowania

Przepisy na ciasta - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneCiasto: Żółtka ubijamy z cukrem i paczką cukru waniliowego, olejem i mlekiem. Dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Osobno ubijamy pianę z białek na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Masę wlewamy do formy (średnia tortownica) z tzw. kominem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 35-40 min.

Krem: Budyń przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Cukier puder ucieramy z masłem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednej łyżeczce budyniu. Budyń słodzimy i dodajemy cynamon oraz kakao. Ciasto kroimy na trzy blaty i skrapiamy sokiem. Na dolny płat kładziemy konfitury z wiśni. Na pozostałych częściach sam krem cynamonowy, zostawiając nieco do ozdobienia wierzchu ciasta. Gotowy, poskładany torcik polewamy w esy-floresy roztopioną na parze czekoladą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Czwartek 21 czerwca 2018
Imieniny Alicji, Alojzego, Rudolfa
171 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 1.94/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 1.9/5 (62 głosów oddany-e)

Porada

"Noże zardzewiałe oczyścimy, przeciągając je przekrojoną cebulą, a następnie sola by usunąć przykry zapach."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Aromatyczne chrusty faworki PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI Szybki Lukier Tort pomarańczowy Bakalie z owocami

Tagi:
- Licznik - 003767

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!