Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Ciasto Ptysiowe : Dodał: Amiro | Dnia: 16-3-2011
Jesteś w kategorii: Ciasta
Ciasto Ptysiowe
Składniki

12.5 dag mąki
4 jajka
sól [ szczypta ]
łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

Ptysie EkleryDo dużego garnka wlać wodę 1/4 litra [ 2 szklanki ] dodać masło i zagotować. Zestawić z ognia dodać przesianą mąkę z sola i cukrem. Ucierać na gładką lśniącą masę która powinna odchodzić od boków garnka. Do lekko przestudzonej masy dodawać kolejno jajka i ucierać. Ciasto wyciskać lub nakładać na natłuszczoną blachę i piec około 20-25 min. w mocno nagrzanym piekarniku chyba nie muszę przypominać że nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia ciasta Przepis z głowy. Na pewno dobry.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Ciasto Ptysiowe
Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Imieniny Damiana, Romana, Romany
53 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 1.84/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 1.8/5 (64 głosów oddany-e)

Porada

"Dziczyzna wymaga skruszenia. Kiedyś odbywało się to poprzez zawieszenie ubitej i wypatroszonej (nie dotyczy zająca) sztuki w przewiewnym miejscu na kilka a nawet kilkanaście dni (zimą)."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

PLACEK ZE ŚLIWKAMI Tort orzechowy MURZYNEK Sernik oszczędny Lukier polewa

Tagi:
- Licznik - 004734

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!