Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Ciasto Ptysiowe : Dodał: Amiro | Dnia: 16-3-2011
Jesteś w kategorii: Ciasta
Ciasto Ptysiowe
Składniki

12.5 dag mąki
4 jajka
sól [ szczypta ]
łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

Ptysie EkleryDo dużego garnka wlać wodę 1/4 litra [ 2 szklanki ] dodać masło i zagotować. Zestawić z ognia dodać przesianą mąkę z sola i cukrem. Ucierać na gładką lśniącą masę która powinna odchodzić od boków garnka. Do lekko przestudzonej masy dodawać kolejno jajka i ucierać. Ciasto wyciskać lub nakładać na natłuszczoną blachę i piec około 20-25 min. w mocno nagrzanym piekarniku chyba nie muszę przypominać że nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia ciasta Przepis z głowy. Na pewno dobry.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Ciasto Ptysiowe
Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Środa 22 maja 2019
Imieniny Emila, Neleny, Romy
141 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 1.82/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 1.8/5 (66 głosów oddany-e)

Porada

"Mąkę należy zawsze przed użuciem napowietrzyć. I wcale nie musi to być drobne sitko. Można użyć nawet druszlaka o grubszych oczkach."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Szarlotka z kaszy mannej MAK WIGILJNY PLACEK ZE ŚLIWKAMI Gruszki w cieście Aromatyczne chrusty faworki

Tagi:
- Licznik - 004881

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!