Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
BABA PUCHOWA : Dodał: Amiro | Dnia: 14-3-2011
Jesteś w kategorii: Ciasta
BABA PUCHOWA
Składniki

500 g mąki (ok. 3 szklanek),
250 ml mleka,
70 g drożdży,
l0 żółtek,
150 g cukru (nieco ponad l szklanka),
150 g masła, kieliszek rumu
(ok. 25 ml) lub zapach rumowy,
150-200 g rodzynek,
szczypta soli.

Sposób przygotowania

Przygotuj rozczyn: zalej 250 g przesianej mąki wrzącym mlekiem, a gdy wszystko ostygnę dodaj pokruszone drożdże, Postaw rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ubij żółtka z cukrem do białości. Połącz ze sobą utarte żółtka. resztę mąki (również przesianej) oraz rozczyn, Wyrabiaj ciasto, a gdy już odchodzi od ręki dodaj rum, roztopione i schłodzone masło oraz szczyptę soli. Dalej wyrabiaj. Na koniec dosyp rodzynki, umyte, osaczone i posypane mąką. Ciasto włóż do formy wysmarowanej masłem, łąk żeby napełnić ją do potowy. Formę przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto w formie urośnie włóż formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 50-60 minut. babkaTak jak w przypadku innych ciast drożdżowych można sprawdzić czy ciasto już się upiekło wkładając w nie patyczek. Jeżeli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Babę puchową możesz na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować, Babki drożdżowe należą do najtrudniejszych, wymagają dużej cierpliwości przy wyrabianiu i "ciepłego" otoczenia, ale gdy się udadzą zrekompensują wszystkie trudności. Baba puchowa obok szafranowej i podolskiej stanowi jeden z najbardziej znanych staropolskich wypieków.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Poniedziałek 21 maja 2018
Imieniny Jana, Moniki, Wiktora
140 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 1.78/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 1.8/5 (59 głosów oddany-e)

Porada

"Duże ptaki (bażant) należy posmarować grubą warstwą gęsiego smalcu. Mięso po upieczeniu nie będzie suche i wiórowate."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Tort makowo jabłkowy Gofry Ciasto Ptysiowe Sos z jabłek do pieczeni Tort czekoladowy z jeżynami

Tagi:
- Licznik - 003850

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!