Aktualnie jest 476 przepis├│w w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Porady Kulinarne
Porady Kulinarne

 

"Do przyrz─ůdzania potraw Chi┼äczycy u┼╝ywaj─ů woka. Jest to zrobiona z ┼╝elaza du┼╝a i masywna patelnia z p├│┼éokr─ůg┼éym dnem."


"Z─ůbki czosnku uda si─Ö ┼éatwo rozgnie┼Ť─ç, je┼╝eli je przedtem posolimy. Podobnie post─Öpujemy t┼éuk─ůc w mo┼║dzierzu pieprz, kminek lub inn─ů przypraw─Ö."


"Ryby przeznaczone do gotowania (galarety) wk┼éadamy zawsze do wrz─ůcego wywaru i po zagotowaniu zmniejszamy wrzenie do minimum."


"┼Üwie┼╝o┼Ť─ç ryby poznajemy po skrzelach i szcz─Ökach. Je┼╝eli s─ů ciemnor├│┼╝owe i przylegaj─ů do cia┼éa, ryby s─ů ┼Ťwie┼╝e. Je┼╝eli zbyt ciemne lub bladawe - nie."


"Oczy ryby powinny by─ç jasne, b┼éyszcz─ůce i wypuk┼ée. Matowe i zapadni─Öte ┼Ťwiadcz─ů o nie┼Ťwie┼╝o┼Ťci ryby."


"O ┼Ťwie┼╝o┼Ťci ryby ┼Ťwiadcz─ů tak┼╝e ┼éuski przylegaj─ůce ┼Ťci┼Ťle do sk├│ry i mi─Öso spr─Ö┼╝yste, uginaj─ůce si─Ö pod naciskiem, ale natychmiast wracaj─ůce do popprzedniej formy."


"W przypalonym garnku zagotowa─ç w ma┼éej ilo┼Ťci wody kilka cebul─Ö. ┼üatwiej si─Ö czy┼Ťci !"


"Przykry zapach ryby w mieszkaniu mo┼╝na zmniejszy─ç dodaj─ůc do gotuj─ůcej si─Ö ryby ┼éy┼╝k─Ö mleka."


"Zapach ryb z r─ůk lub deski do krojenia mo┼╝na usun─ů─ç osolon─ů wod─ů z octem lub sokiem cytrynowym."


"Ryby pieczone w folii aluminiowej podajemy na st├│┼é w folii, rozchylaj─ůc brzegi i ozdabiaj─ůc plasterkami cytryny i ga┼é─ůzkami koperku."


"Ryba zaprawiona cytryn─ů lub octem nie rozpada si─Ö w czasie sma┼╝enia."


"Podczas gotowania galarety z ryby mo┼╝na na samym ko┼äcu wla─ç surowe bia┼éko z jaja. Nale┼╝y wtedy szybko 'ubi─ç jajko' trzepaczk─ů a nast─Öpnie przedzeci─ç wszystko przez bawe┼éniany r─Öcznik. Galareta b─Ödzie klarowna!!"


"Tłuszcz na patelni nie będzie pryskał, jeżeli dodamy do niego szczyptę soli."


"Aby zapobiec przypalaniu się ryby podczas smażenia na dno patelni kładziemy cienki plasterek surowego ziemniaka."


"Przed sma┼╝eniem ryby bardzo o┼Ťciste (np. leszcz, kr─ůp, p┼éo─ç itp.) dobrze jest lekko ponacina─ç po bokach."


"Posmak mu┼éu u niekt├│rych ryb (karp, leszcz) mo┼╝na cz─Ö┼Ťciowo usun─ů─ç obk┼éadaj─ůc je na kilka godz. przed sma┼╝eniem pokrajan─ů w kr─ů┼╝ki cebul─ů, lub skrapiaj─ůc obficie cytryn─ů."


"Ryby o trudno usuwalnej ┼éusce, jak np. oko┼ä najlepiej skroba─ç widelcem. Jeszcze praktyczniejsz─ů metod─ů jest wykonanie prostego narz─Ödzia, tj. listewka i 2 kapsle"


"Przypalony sos z pieczeni mo┼╝na uratowa─ç, dodaj─ůc do niego ziemniak pokrojony w plasterki."


"Piecze┼ä nie straci mi─Ökko┼Ťci, je┼Ťli po wy┼é─ůczeniu dop┼éywu ciep┼éa pozostawimy j─ů jeszcze przez 10 min w uchylonym piekarniku (soki rozejd─ů si─Ö r├│wnomiernie wewn─ůtrz pieczeni)."


"Mi─Öso nale┼╝y wyj─ů─ç z lod├│wki przynajmniej na godzin─Ö przed pieczeniem, ┼╝eby mia┼éo temperatur─Ö pokojow─ů. Je┼╝eli w┼éo┼╝ymy je do piekarnika silnie sch┼éodzone - stwardnieje i b─Ödzie niesmaczne."


"Wskazane jest szpikowanie dziczyzny (nie dotyczy to dzika) i dzikiego ptactwa pokrojon─ů w paski s┼éonin─ů lub w─Ödzonym boczkiem."


"Du┼╝e ptaki (ba┼╝ant) nale┼╝y posmarowa─ç grub─ů warstw─ů g─Ösiego smalcu. Mi─Öso po upieczeniu nie b─Ödzie suche i wi├│rowate."


"Ziarna ja┼éowca nale┼╝y dodawa─ç do dziczyzny z du┼╝ym umiarem, gdy┼╝ mog─ů zdominowa─ç jej smak i zepsu─ç ca┼é─ů potraw─Ö. Dotyczy to tak┼╝e innych przypraw."


"Zim─ů dziczyzna ma bardziej s┼éodkawy smak ni┼╝ latem. Latem zwierzyna ┼╝ywi si─Ö g┼é├│wnie ro┼Ťlinami zielonymi, kt├│rych nie ma zim─ů: zim─ů dziczyzn─Ö nale┼╝y soli─ç i przyprawia─ç intensywniej ni┼╝ latem."


"Dziczyzna wymaga skruszenia. Kiedy┼Ť odbywa┼éo si─Ö to poprzez zawieszenie ubitej i wypatroszonej (nie dotyczy zaj─ůca) sztuki w przewiewnym miejscu na kilka a nawet kilkana┼Ťcie dni (zim─ů)."


"Dziczyzna wymaga skruszenia. Obecnie zamra┼╝a si─Ö po prostu mi─Öso w zamra┼╝arce na 7-10 dni. Po odmro┼╝eniu jest ono wystarczaj─ůco kruche."


"Do gotuj─ůcych si─Ö jajek doda─ç ┼éy┼╝eczk─Ö soli - p─Ökni─Öte tak szybka nie wyp┼éyn─ů."


"Zapalona ┼Ťwieca poch┼éania dym z papieros├│w. PALMY ┼ÜWIECE !!"


"Srebrne ┼éy┼╝eczki u┼╝ywane do jaj czarniej─ů. Mo┼╝emy je oczy┼Ťci─ç, wycieraj─ůc zwil┼╝on─ů sadz─ů. Mo┼╝na te┼╝ wrzuci─ç je do s┼éoiczk─ů z wod─ů i du┼╝─ů ilo┼Ťci─ů soli kuchennej na kilka godzin-dni."


"Mi─Öso i ryby mo┼╝na sma┼╝y─ç bez t┼éuszczu, u┼╝ywaj─ůc tylko soli. Rozgrzan─ů patelni─Ö posypujemy sol─ů i czekamy, a┼╝ ziarenka zaczn─ů podskakiwa─ç. Wtedy k┼éadziemy mi─Öso (ryby) i sma┼╝ymy bez obawy."


"No┼╝e zardzewia┼ée oczy┼Ťcimy, przeci─ůgaj─ůc je przekrojon─ů cebul─ů, a nast─Öpnie sola by usun─ů─ç przykry zapach."


"No┼╝e myjemy w letniej wodzie, bo od gor─ůcej staj─ů si─Ö t─Öpe."


"Bulki suche odzyskaj─ů ┼Ťwie┼╝o┼Ť─ç je┼Ťli zawiniemy je na godzin─Ö w wilgotn─ů ┼Ťciereczk─Ö, a potem u┼éo┼╝ymy na blasze i wsuniemy na par─Ö minut do gor─ůcego piekarnika."


"M─ůk─Ö nale┼╝y zawsze przed u┼╝uciem napowietrzy─ç. I wcale nie musi to by─ç drobne sitko. Mo┼╝na u┼╝y─ç nawet druszlaka o grubszych oczkach."


"Zwietrza┼é─ů kaw─Ö ziarnist─ů mo┼╝na od┼Ťwie┼╝y─ç, zalewaj─ůc j─ů w rondelku na 10 minut ┼Ťwie┼╝─ů, zimn─ů wod─ů. Nast─Öpnie odcedzi─ç na sicie, osuszy─ç i rzuci─ç na gor─ůc─ů patelni─Ö idealnie czyst─ů i leciutko posypan─ů cukrem pudrem. Potrz─ůsn─ů─ç patelni─ů par─Ö razy, kaw─Ö zaraz zemle─ç i zaparzy─ç. Kawa taka nie nadaje si─Ö ju┼╝ do przechowywania"


"Kilka ziarenek ┼Ťwie┼╝o upalonej na patelni kawy, w┼éo┼╝one do lod├│wki, czy kredensu, usuwa przykre zapachy. To samo mozna zrobi─ç z opakowanie po kawie kt├│re wk┼éadamy do lod├│wki lub szafki kuchennej."


"No┼╝e ostrzymy na zwil┼╝onej ose┼éce przesuwaj─ůc n├│┼╝ ruchem kolistym, przyciskaj─ůc ostrze drug─ů r─Ök─ů."