JABŁKA SMAŻONE W CIEŚCIE : Dodał: Amiro | Dnia: 15-3-2011 Składniki:

1 kg jabłek jonatanów
10 dag mąki
2 jaja
20 dag masła
1 szklanka mleka
15 dag cukru pudru
odrobina tłuczonego cynamonu
smalec do smażenia
szczypta soli

Czas przygotowania: 15-25 min
Ilość dań: 3-4

Sposób przygotowania:

Przepisy kulinarneWielkie, dojrzałe jabłka obrać, usunąć nasiona, pokrajać w plastry grubości pól palca, oprószyć cukrem pudrem. W mleku wymieszać żółtka oraz ubitą z białek sztywną pianę, mąkę i sól. Plastry jabłek umoczyć w cieście i na gorącym smalcu usmażyć z obu stron na rumiano. Po wyjęciu z patelni oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Podawać na gorąco.

Amiro.pl © 2018
http://amiro.pl/  JABŁKA SMAŻONE W CIEŚCIE