Zupa cebulowa z Goraja: Dodał: Anastazja | Dnia: 10-3-2020 Składniki:

• 4 średnie cebule
• 2 marchewki
• 1 korzeń pietruszki
• 2 łyżki masła
• ½ łyżeczki suszonego lubczyku
• ½ łyżeczki suszonego tymianku
• ½ łyżeczki mielonego kminku
• ½ łyżeczki mielonej kozieradki
• 150 ml wina, np. Rose Winiarnia Zamojska lub innego białego
• 1,5 l wywaru warzywnego lub z kości wieprzowych
• sól do smaku
• pieprz biały do smaku
• 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

1) Warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę
2) Do garnka wlewamy miód, dodajemy masło i pokrojone w kostkę warzywa. Karmelizujemy przez chwilę
3) Skarmelizowane warzywa podlewamy winem i dusimy do momentu aż alkohol odparuje
4) Całość podlewamy wywarem i dodajemy zioła. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie
5) Gdy warzywa są już miękkie całość miksujemy blenderem na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupa powinna mieć konsystencję gładkiego kremu.
6) Zupa najlepiej smakuje z grzankami z chleba np. z tymiankiem lub kminkiem.

Amiro.pl © 2021
http://amiro.pl/  Zupa cebulowa z Goraja