Czekolada z orzechami i żurawiną: Dodał: Aleksandra | Dnia: 18-12-2017 Składniki:

•125 g masła bez soli
•60 ml mleka
•180 g cukru brzozowego
•120 g mleka w proszku
•5 łyżek naturalnego kakao
•1 mała garść orzechów laskowych
•1 mała garść suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Na garnku stawiamy miskę i wrzucamy do niej masło. Pod wpływem pary miska nagrzeje się. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier, kakao i bardzo dokładnie mieszamy. Mleko doprowadzamy do wrzenia i również dodajemy do masła. Gdy wszystkie składniki w misce połączą się, zdejmujemy z garnka, dodajemy mleko w proszku i zaczynamy mieszać do uzyskania gładkiej masy. Gdy nie będzie widocznych grudek, dodajemy posiekane orzechy i żurawinę. Tak przygotowaną masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Amiro.pl © 2018
http://amiro.pl/  Czekolada z orzechami i żurawiną