Zupa serowo-czosnkowa z grzanką: Dodał: Amelia | Dnia: 27-11-2017 Składniki:

•czosnek – 1 główka
•ziemniaki – 4 szt.
•bulion warzywny – ok. 1,5 l
•masło – 2 łyżki
•wędzony boczek – 50 g
•ser żółty Radamer Serenada – 100 g
•śmietana słodka 18% – ok. 125 ml
•świeża bagietka
•natka pietruszki
•sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Po podsmażeniu wrzucamy do gorącego bulionu. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, następnie przesmażony wcześniej i wytopiony boczek.

Gotujemy ok. 30-35 minut, wrzucamy połowę tartego sera, dodajemy słodką śmietankę, doprawiamy do smaku i blendujemy na gładki krem.

Podajemy z grzankami zapieczonymi z resztą sera i posiekanym ziołami.

Amiro.pl © 2018
http://amiro.pl/  Zupa serowo-czosnkowa z grzanką