Zapiekane pod serem kopytka z mięsem w sosie pomidorowym: Dodał: Amelia | Dnia: 27-11-2017 Składniki:

KOPYTKA:
•ugotowane ziemniaki – 1 kg
•mąka pszenna – od 150 g – 250 g
•mąka ziemniaczana – 2 łyżki
•jajko – 1 szt.
•sól – 1 szczypta

SOS POMIDOROWY:
•passata pomidorowa – 250 g
•oliwa z oliwek – 2 łyżki
•czosnek – 2 ząbki
•cebula – 1 szt
•sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia

DODATKOWO:
•dobrej jakości mięso mielone – ok. 400 g
•ser żółty Gouda Serenada – 300 g
•masło

Sposób przygotowania:

KOPYTKA:
Ziemniaki gotujemy (musimy ugotować ich więcej, tak by po obraniu był 1 kg). Odcedzamy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.
Wyrabiamy ciasto, tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej.
(Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków. Nie dodajmy mąki zbyt dużo, ponieważ kopytka wyjdą twarde!)

Wyrobione dzielimy na 4–5 części i tworzymy wałki, kroimy na małe kluseczki (pod skosem), wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy 3–4 minuty od momentu wypłynięcia.

SOS POMIDOROWY:
Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, przesmażamy. Wlewamy passatę, doprawiamy do smaku, gotujemy ok. 5–7 minut.

CAŁOŚĆ:
Na odrobinie masła przesmażamy mięso mielone, dodajemy przygotowany sos pomidorowy, chwilę razem dusimy.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy porcję mięsa z sosem, przykrywamy kopytkami, posypujemy tartym serem.

Czynność powtarzamy, zapiekamy w nagrzanym do ok. 160°C piekarniku przez ok. 15 minut (aż ser się ładnie zapiecze).

Podajemy ze świeżymi ziołami!

Amiro.pl © 2018
http://amiro.pl/  Zapiekane pod serem kopytka z mięsem w sosie pomidorowym