Lekka tarta z jabłkami: Dodał: Justyna | Dnia: 31-8-2014 Składniki:

Ciasto:
200 g mąki razowej typ 2000
2 żółtka
50 g otrąb owsianych
100 ml oleju sezamowego lub orzechowego
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki zimnej wody
Szczypta soli

Nadzienie:
Cztery jabłka (odmiana dowolna, najlepiej lekko kwaskowe)
600 g (3 opakowania) serka typu cottage cheese
Sok z połówki cytryny
1 jajko
Łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Garść rodzynek lub żurawiny
Paczka Crispy Natural Chrupiące Plasterki Jabłka

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto kruche zagnieść do pełnego połączenia składników. Wyłożyć nim okrągłą formę do tarty. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 15 minut.
2. Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę lub piórka i wkładamy do miski. Wsypujemy cynamon, gałkę muszkatołową, dodajemy sok z cytryny oraz rodzynki/żurawinę i całość mieszamy. Do nadzienia dołączamy serki wiejskie oraz jajko – drewnianą pałką mieszamy.
3. Przekładamy przygotowaną masę na upieczone ciasto i zapiekamy przez ok. 15 -20 minut w temp. 170 stopni.
4. Po wyjęciu z piekarnika, przed podaniem, ciasto posypujemy brązowym cukrem do smaku oraz Chrupiącymi Plasterkami Jabłka Crispy Natural, by uzyskać efekt delikatności i chrupkości zarazem.

Amiro.pl © 2018
http://amiro.pl/  Lekka tarta z jabłkami