Fusilli z wiosenną nutą: Dodał: Gastrosfera | Dnia: 18-4-2012 Składniki:

- 200 g Międzybrodzkiego Makaronu 4-jajecznego Świderki,
- 1 świeży brokuł,
- 3 pomidory,
- mały słoiczek czarnych oliwek,
- 25 g żółtego sera w kostce (najlepiej wykorzystać żółty ser marmurkowy),
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżka octu winnego,
- sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu tak, by nie był zbyt miękki. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą.
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki oraz obgotować lekko tak, by się nie rozpadał. Pomidory pokroić w ósemki, czarne oliwki w plasterki, a żółty ser w kostkę 1x1 cm.
Makaron oraz warzywa włożyć do dużej miski. Z oliwy i octu przygotować sos winegret, przyprawiając go solą i pieprzem. Tak powstałym sosem polać składniki sałatki i całość wymieszać.

Bardziej wyrazistego smaku można nadać sałatce dodając do nie posiekany szczypiorek bądź pokrojone w małe kawałeczki marynowane papryczki chili.

Amiro.pl © 2018
http://amiro.pl/  Fusilli z wiosenną nutą