Krewetki w sosie serowym Amiro: Dodał: Amiro | Dnia: 08-4-2011 Składniki:


Czy wiesz, że ...



Mięso krewetek zaliczane jest do najpopularniejszych owoców morza. Krewetki, są bogatym źródłem białka. Zawierają wiele cennych witamin z grupy B oraz bardzo ważny selen, a także: miedź, magnez, potas i fosfor.


1 paczka mrożonych krewetek 0.5 kg
1 paczka mrożonych warzyw około 0.5 kg
kilka ząbków świeżego czosnku
pół limonki lub normalnej cytryny
1 paczka sosu serowego knorra
1 kostka bulionu ( ja użyłem rosół cielęcy knorra )
sól, pieprz, chili
1/4 kostki masła
olej do smażenia

2 woreczki ryżu

Ilość dań: 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min
Wszystkie produkty z sąsiedzkiego hipermarketu.

 

Sposób przygotowania:

Sprawdzone przepisy na owoce morza - Krewetki - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarnePrzepis własny stworzony na potrzeby dobrego obiadu :)
Krewetki odmrażamy, osuszamy ( można zlać je wrzątkiem na durszlaku ). Wstawiamy ryż do gotowania z kostką bulionową. Warzywa przyprawiamy i podsmażamy w woku na oleju aż będą na pół miękkie ( warzywa powinny zawsze być pół miękkie ). Sos rozrabiamy w szklane wody i dodajemy do warzyw. Dusimy kilka minut i przenosimy jak już będą dobre do innego naczynia. Woka szybko płuczemy, dodajemy masło, cały czosnek i szczyptę soli. Lekko dusimy czosnek w maśle 2-3 min, dodajemy krewetki lekko je obsmażając.
Jak zgraliśmy się z czasem to ryż powinien być już dobry. Krewetki przenosimy na talerzyk i skrapiamy sokiem z pół limonki a do masła które powinno pozostać w woku wlewamy warzywa z sosem i szybko podgrzewamy co chwilkę mieszając.
Ryż wykładamy z woreczków na talerz. Robimy w nim gniazdko w które kładziemy warzywa z sosem a górę przyozdabiamy krewetkami.
Krewetki łączymy z sosem tylko i wyłącznie podczas samego jedzenia.

Na zdjęciach poniżej zobaczycie jak wyglądał mój przepyszny szybki obiad.

Amiro.pl © 2017
http://amiro.pl/  Krewetki w sosie serowym Amiro