Chleb Kapitański Amiro: Dodał: Amiro | Dnia: 03-4-2011 Składniki:

Czy wiesz, że ...



Chleb wymieniany jest wśród głównych posiłków człowieka w najstarszych źródłach historii. Najbardziej pierwotną formą chleba są placki z mąki i śruty pieczone w popiele, na rozgrzanych kamieniach, w późniejszych czasach także na rusztach i blachach. Innym rodzajem chleba były suche placki starożytnych Izraelitów (maca).


1 kg mąki ( ja daję orkiszową ale można zwykłą )
1 litr wody ( 4 szklanki )
5 dkg drożdży świeżych ( pół paczki )
1 Łyżka stołowa soli
1 płaska łyżka stołowa cukru

====
1 paczka słonecznik łuskanego
1-2 szklanki otrębów pszennych
Można dodać dynię lub inne bakalie

Czas przygotowania: 1 godz. 30 min

 


 

Sposób przygotowania:

Sprawdzone przepisy na chleb - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarnePrzepis dostałem od marynarzy pływających w Polskiej Żegludze Morskiej.

Mąkę ( jak zawsze ) napowietrzyć czyli przesiać przez coś nawet o większych oczkach.
Drożdże rozpuścić w szklance słabo letniej wody razem z cukrem.
Dodać do mąki razem z trzema pozostałymi szklankami letniej wody oraz z solą.
Wymieszać wszystko do jednolitej konsystencji razem ze słonecznikiem i otrębami.

Przełożyć do foremek ( będzie tego około 2 foremki 30 centymetrowe ) do 3/4 pojemności i postawić na garnku z gorącą wodą. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 10-20 min.

Delikatnie ( ale naprawdę delikatnie ) przenieść do piekarnika wcześniej rozgrzanego to temperatury 100 st. C na 10 minut. Po 10 minutach zwiększyć temp. do 180 stopni i piec 1 godz. i 10 min.

Teraz bardzo ważne !! Po upieczeniu przenieść chleb w foremce do plastikowej reklamówki i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Ja kładę gorące foremki na większej metalowej blaszce. Naciągam na to dużą reklamówkę i podwiązuję ją od dołu.

Chleb będzie zjadliwy nawet po tygodniu !!

CHLEB ORKISZOWY

Przepis sprawdzony.
Dodawałem też suszone śliwki, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową ( można kombinować !).

NAPISZCIE W KOMENTARZU CZY WAM SMAKOWAŁ !


Przepis polecany przez Amiro.pl

Amiro.pl © 2017
http://amiro.pl/  Chleb Kapitański Amiro