Tymianek: Dodał: Amiro | Dnia: 31-3-2011 Składniki:

.

Sposób przygotowania:

TYMIANEK


Tymianek to roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. Jest powszechnie uprawiany w Europie i w Ameryce Północnej. Ma pikantny smak i orzeźwiający zapach. Jest przyprawą dodawaną najczęściej do potraw tłustych: do tłustego mięsa, pieczonych ziemniaków, kiełbasy, jaj smażonych na bekonie i sera.

tymianek


Zapach i smak tymianku łączy się znakomicie z potrawami z roślin strączkowych. Szczypta tymianku dodana do zupy fasolowej, grochówki, do fasolki po bretońsku, do grochu z kapustą bardzo podniesie smak tych potraw. Tymianek powinien być stosowany przede wszystkim do potraw, które długo się duszą lub gotują: do pasztetów, bulionów, rosołów do duszonych lub pieczonych mięs: wołowiny, baraniny, mięsa mielonego. Używa się go do marynat, do octu ziołowego, do kiszenia i marynowania ogórków. Nadaje się do wszelkich dań z duszonych lub pieczonych pomidorów i z pomidorami. Tymianek przechowuje się w szczelnych naczyniach, a rozdrabnia przed samym użyciem.

Amiro.pl © 2018
http://amiro.pl/  Tymianek