GOŹDZIKI: Dodał: Amiro | Dnia: 31-3-2011 Składniki:

.

Sposób przygotowania:

GOŹDZIKI


Są to wysuszone - przypominające kształtem małe pączki kwiatowe okazałych krzewów z rodziny rnirtowatych, uprawianych w wielu krajach podzwrotnikowych. Swoją kulinarną karierę goździki zawdzięczają intensywnemu korzennemu zapachowi i dość ostremu, lekko piekącemu smakowi. Są składnikiem takich przypraw, jak indyjskie curry czy chińskie "pięć smaków". Goździki zazwyczaj dodaje się do marynat owocowych, na przykład: do śliwek, gruszek czy dyni w occie, a także do kompotów, konfitur, dżemów, nalewek, ponczu, grzanego wina i piwa. Używa się ich przy robieniu pasztetów, duszonej wołowiny i kaszanki, a wbite w cebulę uszlachetniają rosół. Przyprawia się nimi niektóre potrawy mięsne, zwłaszcza dziczyznę, duszoną wołowinę, ciemne sosy, a także warzywa (czerwoną kapustę, jarmuż oraz kapustę kiszoną). W kuchni amerykańskiej goździkami szpikuje się szynkę wieprzową przeznaczoną na pieczeń. Goździków należy używać z umiarem, aby ich ostry i gorzkawy smak nie był zbyt wyczuwalny w potrawie. Przechowuje się je w opakowaniach chroniących przed wysychaniem i utratą aromatu.

zielnik - goździki

Amiro.pl © 2018
http://amiro.pl/  GOŹDZIKI