Ślimaki winniczki: Dodał: Amiro | Dnia: 21-3-2011 Składniki:


Czy wiesz, że ...



Zakonnicy (m.in. Cystersi), którzy począwszy od średniowiecza hodowali winniczka w ogrodach i parkach przyklasztornych używali mięsa ślimaka jako uzupełnienia ubogiej w białko diety, stosowanej podczas długotrwałych postów – według ówczesnych poglądów ślimak nie był zwierzęciem, więc jego ciała nie uznawano za mięso.


MAJ CZAS NA ŚLIMAKI !

Ślimaki winniczki
Warzywa
Sól
Przyprawy


Czas przygotowania: około 30 dni

 


 



Sposób przygotowania:

Przepisy na  - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneW dni słoneczne raczej ślimaki się nie pokazują. Najlepiej zbierać je w dni dni pochmurne, wilgotne i deszczowe. Średnica muszelki, skorupki musi mieć najlepiej 30 mm. Oczywiście ślimaki zbieramy tylko w maju. Przygotowujemy pojemnik wentylowany czyli z otworami ( żeby gagatki miały czym oddychać ) pod przykryciem np. szklanym w którym umieszczamy ślimaki. Przenosimy pojemnik do jakiegoś zaciemnionego miejsca. Przez okres 3 tygodni zlewamy ślimaczki codziennie kilka razy wodą oraz usuwamy martwe i podejrzane. W moim przypadku jest to pojemnik po mleku w woreczkach w którym wypaliłem lutownicą kilkanaście dziur wielkości długopisu. Jako przykrywka posłużył mi stary kawałek szyby. Pierwszy etap zawsze przeprowadzam u kolegi Szoszona który mieszka w domku jednorodzinnym. Pojemnik stoi w garażu gdzie kolega codziennie kilka razy zlewa ślimaczki wodą ze "szlaufa". Przez okres 3 tygodni ślimaki się selekcjonują i wypróżniają, zostają wtedy tylko najzdrowsze.

----------------------

Po tym okresie płuczemy je ostatni raz i zasypujemy solą kuchenną w ilości około 1 kg. Giną wtedy bidulki wypuszczając duże ilości śluzu. Po około 15-20 min płuczemy je dokładnie i wrzucamy do dużego garnka gdzie gotujemy 10-15 minut czynność tą powtarzamy 3 razy. Nie dodajemy żadnych przypraw, sama woda. Najlepiej czynność gotowania przeprowadzić gdzieś w ustronnym miejscu bo troszkę śmierdzi. Ja gotuję ślimaczki w garażu na kuchence turystycznej ale można też śmiało gotować w warunkach domowych. Czwarty raz gotujemy ślimaki już z dodatkiem włoszczyzny czyli co mamy zielonego to wrzucamy do garnka. Następnie delikatnie wyjmujemy ślimaki z skorupek i odkrajamy odwłoczek od mięska. Odwłoczki wyrzucamy. Nie bój się na pewno się nie pomylisz, widać gołym okiem różnicę !!! Skorupki gotujemy w wodzie z octem i odstawiamy żeby obeschły. W makutrze ucieramy kostkę masła, główkę czosnku i zieloną pietruszkę [pęczek] na jednolitą masę, można delikatnie przyprawić masę solą i minimalną ilością pieprzu. Do skorupki wkładamy jedno mięsko i palcem wciskamy naszą masę czosnkową. Skorupki układamy do góry otworami na blaszce i zapiekamy w piekarniku 20-30 minut w temperaturze około 180 stopni. ślimaki można też zamrozić w szczelnym pojemniku.

-----------------

Zapytasz się czy opłaca się poświęcić tyle czasu żeby przygotować ślimaki ??? Wież mi, że poszukując jakiegoś nowego smaku na pewno będziesz zadowolony. A cała procedura tylko pozornie jest skomplikowana.

------------------

Ślimaki podaje się jako przystawkę czyli podrażnienie apetytu przed daniem głównym. Pieczywo do ślimaków to tylko bagietka. Nie kupujcie bagietek dmuchanych tylko prawdziwe bagietki drożdżowe. Ślimaki wyjmujemy specjalnym widelczykiem a skorupkę przytrzymujemy specjalnymi szczypcami całe oprzyrządowanie dostępne jest w handlu. Czynność spożywania można oczywiście sobie ułatwić używając widelca i palców. Niejednokrotnie przybywając w drogich restauracjach Francuskich obserwowałem ludzi spożywających posiłki i wcale nie przejmowali się widelcami, widelczykami i resztą narzędzi po prostu jedli i tyle. Wśród moich znajomych smakoszy nie zawsze jest to przystawka z reguły robimy jedną imprezkę ślimaczaną gdzie zajadamy się chwaląc kucharza czyli mnie !


Przepisu tego nauczył mnie znajomy Francuski kucharz który ma knajpkę w miejscowości Reims niedaleko Paryża. Przepis brał udział w konkursie knora poprostugotuj.onet ten akurat nie zajął żadnego miejsca bo zapomniałem wrzucić coś knoora.


Przepis polecany przez Amiro.pl

Amiro.pl © 2017
http://amiro.pl/  Ślimaki winniczki