Krówki domowej produkcji : Dodał: Amiro | Dnia: 20-3-2011 Składniki:

1 szklanka cukru
szklanka słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:

Przepisy na krówki - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneGłównymi i najważniejszymi składnikami krówek są: słodka śmietana (może być skondensowane mleko) i cukier. Śmietankę należy uprzednio przegotować. Jeśli się nie zważy", dodajemy cukier w proporcji: 1 szklanka cukru na szklankę śmietanki.

Gotowanie trwa dość długo, lecz jeśli użyjemy wysokiego garnka aluminiowego i postawimy go na małym ogniu, na płytce azbestowej, można na jakiś czas zająć się czymś innym czasem tylko zaglądając, czy wrzenie nie jest zbyt intensywne i jaka jest gęstość gotującej się masy. Jeśli będzie już przypominać konsystencją gęstą śmietanę, a kolor stanie się lekko brązowy, dodajemy szczyptę cukru wanilinowego oraz łyżeczkę masła, zwiększamy płomieni przez 5-10 minut intensywnie mieszamy drewnianą łyżką, czekając, by masa jeszcze bardziej zgęstniała. Kiedy masa zgęstnieje jeszcze bardziej, wylewamy ją na płytki talerz lub tackę (byle nie plastykową) i po ostygnięciu kroimy ostrym nożem na kwadraciki. Jeśli masa ostygnie, a nie zgęstnieje, trzeba ją ponownie włożyć do garnka i zagotować jeszcze raz. Natomiast jeśli stanie się odwrotnie, tzn. masa zgęstnieje tak bardzo, że trudno coś z nią zrobić wlewamy trochę mleka lub śmietanki, stawiamy na ogniu i jeszcze raz zagotowujemy.

Produkt kaloryczny ..... ale dobry !

Amiro.pl © 2018
http://amiro.pl/  Krówki domowej produkcji