Skrzydełka faszerowane : Dodał: Amiro | Dnia: 20-3-2011 Składniki:

Skrzydełka farsz:
Mięso mielone
kukurydza
pieczarki
ryż lub kasza
sól,
pieprz

Ciasto naleśnikowe(gęste i mocniej doprawione):
mąka
jajka
mleko
woda
proszek do pieczenia
sól,
pieprz lub wegeta (wedle uznania)

Sposób przygotowania:

Przepisy na potrawy z drobiu  - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneFarsz do skrzydełek robimy wedle uznania ja robię z powyższych składników. skrzydełka myjemy osuszamy a następnie musimy je "wydrylować" (nacinamy od grubszej strony zaraz na kości i po ścięgnach ręką zsuwamy skórę z mięsem w dół. potem odcinamy kość i na kolejnym etapie robimy jak wyżej uważając żeby nie naciąć cienkiej skóry która jest bardzo istotna bo trzyma cały farsz. skóra zostaje na "lotce" bo z niej nie sciągamy skóry. Łapiemy palcami za "lotkę" i odwracamy skórę na właściwą stronę ) następnie faszerujemy skrzydełka dowolnym farszem i pieczemy w głębokim oleju ( najlepiej w frytkownicy) aż zrumieniają i wyciągamy.

Czekamy chwilkę aż trochę ostygną łapiemy za "lotkę" maczamy w cieście i wrzucamy z powrotem do głębokiego oleju i smażymy aż się zrumienią. Wyciągamy skrzydełka podając je same lub z sosem czosnkowym.

Amiro.pl © 2019
http://amiro.pl/  Skrzydełka faszerowane