Karp na niebiesko gotowany 1930r : Dodał: Amiro | Dnia: 16-3-2011 Składniki:

Wypatroszony karp

Sposób przygotowania:

Karp Przepis z 1930r Sprawiwszy karpia pokrajanego w dzwona, ułożyć w rądelku, wlać na to pół kwarty tęgiego wrzącego octu, a tym sposobem zrobi się karp niebieski, zrobić do niego sos sposobem takim, pokrajać drobno seler, parę cebul, marchew, wsiąść kilka ziarn angielskiego i prostego pieprzu, bobkowych liści, parę goździków, soli i cytrynowej skórki, zagotuj to wszystko razem, skoro kilka razy zagotuje się, włożyć rybę, wrzucić skórkę żytniego chleba, a gdy na mocnym ogniu zagotuje się, wlać szklankę, francuzkiego wina lub jakiego się podoba, dodać kawałek masła, cukru, kawałek imbiru, kaparów, oliwek, cytryny krajanej w plasterki, to wszystko razem gotować aż się z tego sos uformuje. Gotować karpia z tym sosem, po wyjęciu obwinąć serwetą aby wystygł, ułożyć na półmisku, ubrać zieloną pietruszką albo rzeżuchą i wydać, (pisownia oryginalna")


(za: Praktyczny kucharz warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i sporządzenia zapasów spiżarnianych, Warszawa 1930 r.)

Amiro.pl © 2019
http://amiro.pl/  Karp na niebiesko gotowany 1930r